WPT Biobased

Share

In gesprek met: Laura van der Schoor

WPT Biobased is een start-up in duurzame teeltpotten. Het bedrijf vervangt plastic teeltbenodigdheden voor duurzame materialen. Laura van der Schoor, verantwoordelijk voor productontwerp en kwaliteit bij WPT Biobased, wil de sierteeltsector verduurzamen. “De Nederlandse economie moet volledig circulair worden, wij bieden een oplossing die daarbij kan helpen!”

Wat doet WTP Biobased en hoe is het ontstaan?
“De twee eigenaren, Mart van Tol en René Wesselman leerden elkaar 5 jaar geleden kennen op een verjaardag. Mart heeft een achtergrond in de houtbranche en René in de bloemenhandel. Met een gezamenlijke passie voor duurzaamheid, spraken ze over mogelijke oplossingen voor al het plastic in de sector. Dat moest anders kunnen! Ze besloten de handen in een te slaan en samen te werken aan een duurzame teeltpot. Na jaren onderzoek en het uitvoeren van proeven is de Bolayo teeltpot ontwikkelt. Met bio hars wordt papier tijdelijk watervast gemaakt waarna het uiteindelijk composteert.”

Is het voor iedere teelt geschikt?
 “De pot is uitstekend geschikt voor korte droge teelten. Bijvoorbeeld voor basilicum, kattengras en kalanchoë. We testen momenteel met veel andere producten en zijn dus volop bezig in de verdere ontwikkeling hiervan.”

Heb je de footprint al laten berekenen en zo ja, wat kwam daar uit?
“We hebben onze footprint onlangs laten berekenen en vorige maand is het rapport verschenen. We hebben een vergelijking laten maken met 2 verschillende soorten plastic potten, een stevige spuitgegoten teeltpot en een dunwandige vacuümgevormde teeltpot. De CO2 belasting van onze Bolayo teeltpot is lager dan de plastic pot. Dat was voor ons een enorme opsteker! Naast dat de pot duurzamer is omdat het plastic vervangt, heeft hij dus ook een lagere CO2 belasting. De footprint berekening helpt ons om inzicht te krijgen in de exacte milieubelasting. Met de huidige inzichten kunnen we de milieubelasting verder reduceren.” We zagen ook dat als je van cradle to gate de footprint berekent, plastic er iets beter uit komt. Het is dus belangrijk om het afvalscenario ook mee te nemen om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. 

Je hebt een achtergrond als industrieel ontwerper. Wat is jouw connectie met duurzaamheid?
“Ik heb kinderen en gun hen uiteraard een mooie toekomst. Earth Overshoot Day, de dag waarop de aarde de natuurlijke bronnen sneller verbruikt dan ze kan vervangen of herproduceren, komt  echter steeds eerder in het jaar. Ik geloof dat we de huidige klimaat uitdagingen als mensheid op kunnen lossen. Kijk maar naar problemen als zure regen. Dat is er niet meer, want daar hebben we een oplossing voor bedacht. Als industrieel ontwerper kan ik impact maken door producten te ontwikkelen die bijdrage aan een duurzame toekomst.”

Hoe gaat de tuinbouwsector zich de komende 5 tot 10 jaar ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid?
“Volgens de UN doelstellingen zal de economie volledig circulair moeten worden. Daar zal de sierteelt deel van uit moeten en kunnen maken. In de ideale wereld wordt de plant op CO2 neutrale wijze geproduceerd, waarna alles weer terug komt in compost en daar weer planten én potten van worden gemaakt.” 

Projecten
Van der Hoorn Orchideeën
“Verduurzamen zit in mijn bloed, maar dit wordt me nu bijna onmogelijk gemaakt door de overheid.”
Lees meer
Bestplant
“Als footprinting straks de standaard wordt, zijn wij er klaar voor!”
Lees meer
WPT Biobased
“De Nederlandse economie moet volledig circulair worden, wij bieden een oplossing die daarbij kan helpen!”
Lees meer