Bestplant

Share

In gesprek met: Patrick Zuidgeest

“Als het berekenen van je footprint straks de standaard wordt, zijn wij er klaar voor”!

Bestplant is een 10 hectare spathiphyllum kwekerij. Honderdduizenden planten verlaten jaarlijks de drie locaties in Poeldijk, op weg naar klanten over de hele wereld. Patrick Zuidgeest, en Laurens van Dijk de eigenaren van Bestplant werken hard aan de verduurzaming van hun bedrijf. “Als footprinting straks de standaard wordt, zijn wij er klaar voor!”

Waarom is een duurzame bedrijfsvoering belangrijk voor jullie?
“Mijn vader begon hier al vroeg mee. Als er een nieuw certificaat op de markt kwam, wilde hij het uitproberen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we stapje voor stapje steeds bewuster werden van ons watergift, bemesting en gasverbruik. Inmiddels hebben we veel grote klanten die voorop lopen als het gaat om duurzaamheid. Zij stellen hoge eisen aan producten en omdat dit al jaren belangrijk voor ons is kunnen wij hier goed in mee.”

Waarom zijn jullie gestart met het berekenen van je footprint?
“We zijn 2,5 jaar geleden lid geworden van Benefits of Nature en zijn toen ook begonnen met het berekenen van onze footprint. Een aantal collega tuinders waren hiermee bezig. Daarnaast begreep ik dat ook bedrijven uit andere sectoren hiermee aan de slag gingen. Daar werd ik nieuwsgierig van. We besloten om eerst te starten met 1 kwekerij, om te zien wat het ons bracht. Hoeveel tijd kost het en wat levert het ons op? 

De eerste footprintberekening zegt eigenlijk nog niks. Na de tweede berekening kun je pas gaan vergelijken en dan wordt het leuk! Je kunt je footprint gaan verbeteren en vergelijken met collega’s. Wat is hun footprint en wat kun je van elkaar leren? Al snel besloten we ook met de twee andere locaties aan de slag te gaan en inmiddels berekenen we al drie jaar de footprint van al onze producten.”

Welke ontwikkelingen hebben jullie sinds dien doorgemaakt?
“Veel! Nu inzichtelijk is wat onze milieu impact is kunnen we gericht gaan verbeteren. Inmiddels zijn we aangesloten bij aardwarmte de Vogelaer. We hebben een eigen leidingnetwerk aangelegd. De Vogelaer brengt de aardwarmte bij een van onze tuinen en de andere locaties zijn hieraan gekoppeld. We moesten een nieuwe warmte opslagtank aanschaffen en een heel eigen glasvezel netwerk aanleggen. Al met al een hele klus, maar hij draait nu sinds 3 weken. En we zien nu al mega resultaten!”

Wat voor resultaten zie je zo al?
“Ieder project heeft één aanvoerleiding met warm water en één koude retour buis. Daar hebben wij nog een extra buis aan toegevoegd. Hierdoor kun je het water nog verder terug koelen. Hoe kouder het water is dat je teruggeeft aan de aarde en in ons geval aan de Vogelaer, hoe meer rendement je uit je warmte haalt. Onze CO2 uitstoot gaat drastisch naar beneden. Het is nog even spannend hoeveel we precies gaan besparen, maar het ziet er veelbelovend uit.”

Staan er nog meer nieuwe plannen op de agenda?
“De volgende stap is zonnepanelen. We gaan circa 600 zonnepanelen op het dak plaatsen. Het doel hiervan is om de pompen die worden ingezet om het water van de aardwarmte rond te pompen op zonne-energie te laten draaien. Hiermee wordt onze CO2 uitstoot nog lager.” 

Hoe zie je de toekomst voor je?
“Ik denk dat het berekenen van je footprint straks de standaard wordt. Wereldwijd moet het gebruik van natuurlijke bronnen drastisch worden verminderd. Door je footprint te berekenen weet je precies hoe je ervoor staat en kun je gaan optimaliseren. Als dat moment komt, zijn wij er klaar voor!”

Projecten
Van der Hoorn Orchideeën
“Verduurzamen zit in mijn bloed, maar dit wordt me nu bijna onmogelijk gemaakt door de overheid.”
Lees meer
Bestplant
“Als footprinting straks de standaard wordt, zijn wij er klaar voor!”
Lees meer
WPT Biobased
“De Nederlandse economie moet volledig circulair worden, wij bieden een oplossing die daarbij kan helpen!”
Lees meer