Van der Hoorn Orchideeën

Share

“Verduurzamen zit in mijn bloed, maar dit wordt me momenteel bijna onmogelijk gemaakt door de overheid.”

Van der Hoorn Orchideeën staat ook wel bekend als de eerste kas zonder gas. Maurice van der Hoorn is directeur van het bedrijf en zet zich al jaren in om zijn milieu-belasting zo laag mogelijk te houden. Hij was een van de eersten die startte met footprinting. “Ik installeerde in 2006 de eerste kas zonder gas. Ik teel dus al zo’n 13 jaar gas vrij. Daar bespaar ik gemiddeld zo’n 40% energie mee. Maar met de nieuwe ODE belastingverhoging komt mijn duurzame productiewijze helaas in gevaar.”

Geen gasaansluiting, hoe ben je daar gekomen?
“De phalaenopsis is een tropische plant die bij een hoge temperatuur moet worden opgekweekt en vervolgens bij een lage temperatuur in bloei komt. Vroeger moest ik in de zomer koelen om de plant in bloei te krijgen. Dat betekent dat er in de zomer koelmachines moesten draaien en dat kost heel veel energie. Ik dacht, dat moet anders kunnen! Samen met mijn installateur ben ik op zoek gegaan naar een duurzamere oplossing en zo ben ik met warmte pompen in aanraking gekomen.”

Kun je uitleggen hoe dat precies werkt?
“In de zomer oogst ik de warmte uit de kas, dat sla ik op in de domen en dat haal ik vervolgens in de winter weer omhoog. Met die opgeslagen warmte, verwarm ik in de winter de hele kwekerij. Dus de bodem is een soort accu van warmte en kou. Zo bespaar ik gemiddeld 40% energie. Het zorgt er daarnaast nog eens voor dat we jaar rond kunnen telen en een hele stabiele productie hebben.”

Was het rendabel om van het gas af te gaan.
“Zeker. Toen ik begon was de stroom redelijk goedkoop en dan is het goed te overzien. Natuurlijk was het een behoorlijke investering maar die kon ik er in een 8 jaar wel uithalen. Ik ben inmiddels al 13 jaar van het gas af maar de nieuwe ODE wetgeving brengt dit wel in gevaar. Die dwingt mij min of meer om weer wat met gas te gaan doen.”

Waarom dan?
“Er zijn drie staffels in de ODE. Ik zit precies in staffel 3 en dat is de staffel die bijna 180% duurder wordt in 2020. Dat gaat simpel weg niet. Het gaat me per jaar ruim 50.000 euro meer kosten. Dan kan ik maar beter terug naar het gas. Voor dit bedrag kan ik namelijk wel wat investeringen doen. Gas gaat met veel minder procent omhoog dan stroom. Terwijl we in 2030 / 2040 allemaal van het gas af moeten. Wie verzint nu zoiets? Mijn footprint zal meer dan verdubbelen, dat is toch bizar!”

Waarom ben je ooit begonnen met het berekenen van je footprint?
Toen ik hoorde van BON dacht ik, dat is iets voor mij. Ik was al jaren MPS-A, het hoogst haalbare omdat ik geen gas gebruik en groene stroom inkoop. Ik wilde graag verder optimaliseren en nog beter weten wat er nu precies gebeurt in de kas. Ik was daarom op zoek naar een alternatief. Inmiddels bereken ik al voor het vierde jaar mijn footprint.

Hoe komt het dat jij zo met duurzaamheid bezig bent?
“Ik vind duurzaamheid belangrijk. We hebben inmiddels bijna 2 keer de aarde nodig per jaar, dat kan niet langer zo doorgaan. Het zit in mijn bloed om te verduurzamen, maar nu wordt het me bijna onmogelijk gemaakt door de overheid. Dat is jammer.

Inmiddels ben ik het namelijk ook echt als een soort sport en uitdaging gaan zien, om iedere keer iets van mijn footprint af te snoepen. En ja, natuurlijk moet ik ook rekenen wat het oplevert want ik blijf ondernemer en geen Sinterklaas. Maar ik weet inmiddels dat dit goed samen gaat!”

Projecten
Van der Hoorn Orchideeën
“Verduurzamen zit in mijn bloed, maar dit wordt me nu bijna onmogelijk gemaakt door de overheid.”
Lees meer
Bestplant
“Als footprinting straks de standaard wordt, zijn wij er klaar voor!”
Lees meer
WPT Biobased
“De Nederlandse economie moet volledig circulair worden, wij bieden een oplossing die daarbij kan helpen!”
Lees meer