Maak kennis met; Carlo van den Berg

Share

Carlo van den Berg, bestuurslid van BON

Carlo is 52 jaar en woont samen met zijn vrouw en vijf kinderen in Luttelgeest, waar ook de Hedera kwekerij staat die hij samen met zijn compagnon runt. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in binnen hun organisatie. “Duurzaam ondernemen houdt niet op bij het hebben van een lage milieu belasting. Ook mens en maatschappij zijn hier onderdeel van. Daarom werken we samen met en sociale werkplaats in Nederland en ondersteunen we diverse projecten in Kenia en Oeganda, waar onze stek vandaan komt”.

Sinds april ben je toegetreden tot het bestuur van BON. Wat heeft jou hiertoe gedreven?
“Het is inmiddels algemeen bekend dat we snel stappen moeten maken om deze aarde goed achter te laten voor de volgende generatie. Zelf heb ik vijf kinderen en ik voel het ook als mijn plicht om hieraan bij te dragen. Ik geloof dat het mogelijk is, ook op een manier dat we als sector nog wel ons brood kunnen verdienen. Footprinting is een geweldige tool die eenvoudig inzichtelijk maakt waar je kunt verduurzamen. Zelf heb ik binnen mijn organisatie enorme stappen genomen door dit toe te passen. Door onderdeel te zijn van BON hoop ik meer telers te overtuigen om ditzelfde te doen, zodat we gezamenlijk als sector vooruit kunnen.”

Hoe zie je de toekomst van BON?
“Wij staan nog maar aan het begin van grote veranderingen in onze sector en daar buiten. Ik geloof dat we nog veel te ontdekken hebben op gebied van verduurzaming en daar hebben we elkaar hard bij nodig. BON speelt een belangrijke rol in het traject van ‘samen wijzer worden’. BON verbindt ondernemers om van elkaar te leren en zoekt kansen om gezamenlijk te versnellen. Onze doelstelling is om iedereen binnen de tuinbowsector voor 2030 aan footprinting te krijgen. Vervolgens zullen we organisaties blijven helpen om te optimaliseren qua verduurzaming.”

Wat draag je zelf bij aan een duurzamere wereld?
“Duurzaamheid is binnen onze organisatie heel belangrijk, natuurlijk met ins ons achterhoofd het gezond houden van het bedrijf waar dus ook winst moet worden gemaakt. Naast het scheiden van afval en het recycleren van ons water, hebben we voor onze verwarming een koppeling met de biovergistings-installatie van de buurman. Hierdoor is onze gas behoefte aanzienlijk verminderd. Wij hebben ook een koelsysteem die in de zomer er voor zorgt dat de pot temperatuur bij warme dagen niet extreem oploopt waardoor er wortel problemen zouden kunnen ontstaan, wat betekent dat we veel planten weg zouden moeten gooien. Qua gewasbescherming doen we zo veel mogelijk biologisch en alleen als het nodig is corrigeren wij met chemie. Daarnaast heeft is ons bedrijf MPS- GAP en SQ gecertificeerd. Duurzaam ondernemen houdt wat ons betreft niet op bij een lage milieu belasting. Ook mens en maatschappij zijn hier onderdeel van. Daarom werken we samen met en sociale werkplaats in Nederland en ondersteunen we diverse projecten in Kenia en Oeganda, waar onze stek vandaan komt”.

Nieuws
Maak kennis met; Carlo van den Berg
“Duurzaam ondernemen houdt niet op bij het hebben van een lage milieu belasting. Ook mens en maatschappij zijn hier onderdeel van."
Lees meer
Druk bezochte 1e Meet en Focus 2020
Stimuleren footprintberekening in tuinbouw cruciaal voor duurzaamheid
Lees meer
Benefits of Nature is klaar voor de toekomst
Een nieuw bestuu, een nieuwe, frisse look & feel. BON is klaar voor de toekomst.
Lees meer